Saltar al contenido

Eivissa aprueba el Reglamento de Simplificació i d’incentius als propietaris de sòl rústic

El presidente del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, i el conseller de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l’intrusisme, Mariano Juan, han presentado aquest matí the Reglament de simplificació administrativa i d’incentius als propietaris de sòl en rústic que será aprobado de manera definitiva en la sessió plenària ordinària del propio 24 de junio.

El reglamento de simplificació i d’incentius als propietaris de sòl rústic va ser aprobado de manera inicial pel Ple del Consell d’Eivissa el passat mes de maig de 2021 i després de three processos participatius, s’han recollit aportacions dels 5 ajuntaments de l ‘illa, de 21 asociaciones que han estado convidades a participar, de 5 col·legis profesionales i de 5 departamentos del propi Consell Insular. A més, s’han resolt differents al·legacions, entre elles les Govern de les Illes Balears, les de la Federació Socialista d’Eivissa i les d’Unides Podem, que apuntaven a la falta de competències del Consell d’Eivissa per poder regular les qüestions que es plantegen en aquest Reglament.

Contraviniendo su argumento, el Consell Consultiu ha establecido que el Consell d’Eivissa es competente para las asunciones ordinarias de aquests, afirma que es un «loable aposta de simplification of the administrativos». En aquest sentit, el presidente Vicent Marí ha asegurado que aquest Reglament «obre la porta a la resta de consells insulars a reglar en el mateix sentit» i ha instat el Govern balear «a modificar les Lleis per permetre els Consells Insulars seguir reduint tràmits» .

Pel que fa el contingut del Reglament, el president Vicent Marí ha explicado que aquest text “és el més consensuat i efectiu possible”, gracias a la participació de nombrosos col·lectius en la redacció d’una eina que ha de servir per “establir formularios que justifiquen la simplificación de los trámites y eliminen los carruajes administrativos por siglas para dar una resposta aga a tota la ciutadania. Si no es dona una servei ràpid a tots els ciutadans, una administració pública no pot ser eficaç. L’administració ha de ser una ajuda i no una complicació: millorar, ajudar i facil, aquest és l’esperit ”. Respecte dels incentius als propietaris de sòl rústic, Marí ha explicado que se supone “un pacto por la custodia del territorio amb todos aquellos que generació rere generació han mantingut viu el paisatge d’Eivissa”.

Leer también:  Los Elefantes de Aníbal inauguran la Eivissa medieval

Per la seva banda, el conseller Mariano Juan ha explicado que el reglament es divideix en dos eixos: la simplificació administrativa i els incentius en sòl rústic.

Como la simplificación, aquesta afecta les cédulas de primera ocupación (s’eliminen i s’integren en la llicència municipal de primera ocupació. També s’elimina el certificat municipal d’obra); cédulas de renovación y carenciaque no s’eliminen perquè, tal com ha explicat el conseller “suposen un important control de disciplina urbanística”, però si que es redueix a la meitat el termini de resolució, es simplifica la documentació que s’ha de presentar i es dona capacitat de certificar als Col·legis Professionals; eliminació de llicència prèvia per a rehabilitacions, reformes, restauracions i consolidacions d’immobles no catalogats en sòl no protectgit, agrupacions de finques, tancaments urbans, conservació i reparació que no impliquin modificacions de parametres urbanísticas, i that passaran a atorgar-se per comunicació préacació prè intervenciones arqueológicas en zonas no catalogadasper què es redueix el termini de resolució a la meitat i es dona seguretat sobre com documentar les troballes canviant la memòria científica per una simplificada.

El vicepresidente Mariano Juan ha revelado que Consell Consulting necesita analizar el impacto económico de estas medidas, que podría suponer un pago anual para la ciudad de 400.000 euros pero que faculta para los cédulas de primera ocupación y 105.000 euros para las perspectivas de futuro. “Aquest estalvi corresponde a les despeses de gestoria i d’estudi arqueològic, però també son despeses administrativos o interessos bancaris fruit dels retards en l’inici de les obres”, ha detallado Juan.

Pel que fa els incentius als propietaris de sòl rústic, aquest reglament regula les Agroestades i les Estades turístiques en habitacions a cases pageses. “Són cifras que ja venen recuerdan a les Lleis autonòmiques actuals, però que no s’havien reglamentat en aquest Consell Insular fins ara”, ha matisat Juan, qui ha explicat que les Agroestades “s’autoritzen per comunicació prèvia que permetrà el lloguer tur d’habitatges existents en explotacions agràries preferents en tot tipus de sòl, amb un màxim de sis places turístiques en tres habitacions, amb l’obligatorietat d’haver de presentar un informe anual sobre la conservació del patrimoni i els elements vegetals ”. Respecte les estades turístiques en habitacions a cases pageses, s’estableix un màxim de 60 dies discontinus a l»any, amb un màxim de sis places turístiques en tres habitacions, i amb l’obligatorietat de justificar anualment la conservació dels elementos patrimoniales de la finca L’impacte econòmic d’aquestes mesures podria assolir a maxim de 51.600 € anuales por cada explotación y les estades pageses 20.000 anuales por cada casa. Mariano Juan ha explicado que “encara que el Consell Insular ha fet una aposta forta per les ajudes al camp, com demostra el fet que any rere any Augmentin les partides, pensam que les millors polítiques que pot fer ungobernar son aquellos que permeten no haver de dependre d’ell, i en aquest sentit es donen eines als propietaris per poder complement les seves rendes i fer rendible el camp eivissenc ”.

Leer también:  Aumenta el número de ciclistas en Formentera, pero el transporte en autobús se ha retrasado por la pandemia

Aquest Reglament serà, previsiblement, aprovat en Ple the own divendres i la seva input in vigor serà des de la seva publició en el BOIB. El presidente Vicent Marí ha demandado a todos los grups polítics «que donin suport per unanimitat a aquest Reglament com a exemple d’allò que ha de ser una administració pública owna i eficaç» i el conseller Mariano Juan ha explicat què «l’oposició d ‘ alguns grups polítics a aquest Reglament responia a una suposada mancança de competències per part del Consell Insular i ara, resolt per part del Consell Consultiu aquest assumpte, confiam en que es sumin en aquest canvi que ha de ser la primera passa ”

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *